Beschrijving
Aaltjes tegen schadelijke bodeminsecten
tegen larven uienvlieg
Let op! Leverbaar bij een bodemtemperatuur vanaf 10 °C. Ongeveer van begin april tot en met oktober.
Toepassingswijze: Bodem toepassing
Toepassingsperiode: april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Toepassingsgebied(en): Moestuin, Kas, Groente & fruit
Inhoud 10mln/60m2
Larven uienvlieg
De volwassen uienvlieg is zo rond de 6 tot 7 mm groot en lijkt eigenlijk op een gewone, zwarte huisvlieg. Een volwassen uienvlieg legt de eitjes rondom ui en prei planten in jouw tuin. De maden of larven komen na zo’n 2 tot 7 dagen uit en beginnen met eten aan de prei of uienplant.
Larven uienvlieg bestrijden
Jij ontvangt thuis jouw bestelling aaltjes (inclusief gebruiksaanwijzing), deze meng met je water en verspreid je met behulp van een gieter over de bodem. De aaltjes zullen actief op zoek gaan naar de plaag. De aaltjes dringen de larven binnen. Door het afscheiden van bepaalde bacteriën sterft de larve al na 2 tot 3 dagen. De larve wordt gebruikt als broedkamer en de nematoden vermenigvuldigen zich snel om na 2 tot 3 weken weer nieuwe larven op te zoeken en deze uit te schakelen. Dit proces blijft doorgaan, zolang er voldoende larven (voedselbronnen) zijn voor de nematoden, de bodemtemperatuur niet te laag wordt en de bodem voldoende vochtig wordt gehouden.
Plaaginformatie
Wanneer is de plaag actief?
De plaag zal alleen actief zijn in je tuin, wanneer jij uien en/of prei hebt geplant. De larven van de uienvlieg komen voor in de periode van april tot en met oktober. Het is dus belangrijk om in deze periode de plagen in je moestuin goed in de gaten te houden. Kenmerken van de plaag in de moestuin De schade veroorzaakt door de larven van de uienvlieg is te herkennen aan schade die aan de uienplanten wordt veroorzaakt. Jonge planten gaan dood door de ontstane schade en oudere planten zullen door deze schade verkleuren.
Bestrijdingsperiode
De larven van de uienvlieg zijn te bestrijden in de periode van april tot en met oktober. Let dus goed op bij het planten of zaaien van ui in de moestuin, zodra de plaag begint op te steken en de omgevingstemperatuur minimaal 10 °C is kan jij bestrijden.
Natuurlijk vijanden van je plaag: aaltjes
Plagen hebben natuurlijke vijanden zoals aaltjes (nematoden). Zet je die goed in, dan ben je gauw van je tuinprobleem af. Zonder natuur en milieu te belasten.
Wat zijn aaltjes?
Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan.
Hoe werken aaltjes?
Aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen dood gaat.
Bodemtoepassing
1. Neem de verpakking en meng deze met 1 liter water. Dit is de basisoplossing.
2. Meng vanuit deze basisoplossing de juiste liters (voor jouw oppervlakte) in een gieter.
3. Een gieter van 10 liter water is voldoende voor 10 m2.
4. Giet het mengsel uit over het te bestrijden oppervlakte.
5. Overdosering is met de aaltjes niet mogelijk. Het is dus mogelijk de verpakking te gebruiken voor een kleiner oppervlakte.
Bron: ECOstyle