Beschrijving
Aaltjes tegen trips
ECOstyle 100% natuurlijke bestrijding
Toepassingswijze: Blad toepassing, Bodem toepassing
Toepassingsperiode: gehele jaar
Toepassingsgebied(en): Siertuin, Moestuin, Kas, Binnenshuis, Potten & bakken
Inhoud: 5 mln/10m²
Trips
Larven trips, volwassen trips en poppen van de trips
De trips kan vliegen, waardoor hij zich razendsnel kan verplaatsen en ook de plaag zich snel verspreid. De trips is een klein dun insect, met een breedte van bijna 1 mm. De vleugels zijn bijna transparant. De volwassen trips verpopt zich in de bodem onder de plant en zal zich daarna weer verplaatsen naar de plant. Vervolgens legt de trips zijn eitjes weer in de plant, waardoor er nieuwe larven ontstaan.
Trips bestrijden
De volwassen en larven trips kunnen worden bestreden door middel van een bladtoepassing van de aaltjes. De poppen van de trips zitten in de bodem en kunnen door een bodemtoepassing worden bestreden.
Plaaginformatie
Wanneer is de plaag actief? De trips kan het gehele jaar voorkomen vooral binnenshuis of in de kas kunnen ze het gehele jaar een plaag vormen.
Kenmerken plaag in de siertuin, moestuin, kas en binnenshuis
De volwassen tripsen zitten in de plant aan de bovenkant van de bladeren, de larven van de trips zitten aan de onderzijde van de bladeren en de poppen van de trips verstoppen zich in de bodem. Tripsen richten schade in de tuin aan door, door cellen in planten aan te prikken. Ze zuigen hierbij het sap uit verschillende plantcellen. Op de planten ontstaan hierdoor aantastingen in de vorm van zilverkleurige vlekken met zwarte tot groene puntjes er in. Dit kan vervolgens zorgen voor vergroeiingen aan bladeren, knoppen, vruchten en bloemen. Ook ontstaan door de schade eerder virusinfecties die de tripsen overbrengen.
Bestrijdingsperiode
De trips kun je bestrijden zodra je de plaag waarneemt, dit kan dus het gehele jaar zijn. Het is wel van belang dat de omgevingstemperatuur tenminste 10 °C is.
Natuurlijk vijanden van je plaag: aaltjes
Plagen hebben natuurlijke vijanden zoals aaltjes (nematoden). Zet je die goed in, dan ben je gauw van je tuinprobleem af. Zonder natuur en milieu te belasten.
Wat zijn aaltjes?
Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan. Hoe werken aaltjes? Aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen dood gaat.
Bodemtoepassing
1. Met de bodemtoepassing bestrijd je de poppen van de trips.
2. Meng de verpakking met 1 liter water. Dit is de basisoplossing.
3. Meng vanuit deze basisoplossing de juiste liters (voor jouw oppervlakte) in een gieter.
4. Een gieter van 10 liter water is voldoende voor 10 m2.
5. Giet het mengsel uit over het te bestrijden oppervlakte.
6. Overdosering is met de aaltjes niet mogelijk. Het is dus mogelijk de verpakking te gebruiken voor een kleiner oppervlakte.
Bladtoepassing
1. Met de bladtoepassing bestrijd je de volwassen en larven trips.
2. Meng de verpakking met 1 liter water en giet de oplossing in een plantenspuit of drukspuit.
3. Zorg ervoor dat de te behandelen planten al goed nat zijn.
4. Verspreid met behulp van de plantenspuit of drukspuit en richt goed op het insect. Het is een contactmiddel bij blad-en planttoepassing, dus je moet goed de plaag raken.
5. Doseer hierbij 100 ml aangemaakte vloeistof per m2. Overdosering is met de aaltjes niet mogelijk. Een verpakking aaltjes is dus altijd te gebruiken voor een kleiner oppervlakte.
Bron: ECOstyle